Alles wat je moet weten over klederdracht in Beieren

door Scott
klederdracht Beieren

De Beierse kledingstijl is al ruim 200 jaar zeer populair en wordt beschouwd als een onderdeel van de identiteit van Beierland, maar wat komt er allemaal kijken bij de klederdracht in Beieren? Ga verder met lezen als je meer te weten wilt komen over klederdracht in Beieren.

Beierse klederdracht

Door middel van een eeuwenoude traditie wordt de oud-Beierse kledingstijl voortgebracht door de huidige generatie. Voorbeelden van traditionele Beierse kledingstukken zijn een lederhose, een dirndl of traditioneel schoeisel. Zo worden er Haferlschuhe gemaakt in de Allgäuer Hochalpen. In Franken vind je de Flitterkränze, in Oberland tref je lederhosen terwijl er in het Mittenwald voornamelijk Gamsbartbinder bij een olympiade worden gemaakt. De variatie onder de Beierse klederdracht voor zowel mannen als vrouwen is groot.

Klederdrachtvereniging 

De leraar Josef Vogl heeft samen met zijn medestanders de eerste klederdrachtvereniging opgericht in Bayrischzell. Het gaat om de ‘Miesbacher Tracht’, één van de meest populaire klederdrachten wereldwijd bekend. Het voornaamste doel van klederdrachtverenigingen is het zo origineel mogelijk behouden van de klassieke Beierse drachten, voornamelijk het behouden van de authenticiteit van de materialen en de patronen van de Oud-Beierse klederdracht.

Tracht

Het woord ‘tracht’ betekent letterlijk ‘dragen’, waarbij wordt gefocust op het vertegenwoordigen en het behouden van een specifieke periode in de Beierse of de Tiroler geschiedenis. Koning Maximiliaan II was de eerste die overging tot het dragen van de traditionele Beierlandse kleding om het Beierse nationaliteitsgevoel te versterken. Daarnaast werd zo ook het zelfbewustzijn van de onderdanen tegenover de Pruisen versterkt.

Populaire trachten

De Miesbacher Tracht is te herkennen aan de dirndljurk, de blauwe of wijnrode rok, een witte blouse, een wit schort, witte kousen van zijde en zwarte leren traditionele schoenen. De traditionele kleuren voor de rok en het lijfje zijn blauw of wijnrood. Naast de Miesbacher Tracht kennen we ook de Chiemgauer Tracht, waarbij voornamelijk sprake is van de kleur zwart. Bij de mannen kan je uitgaan van een linnen overhemd, een lederhose, lage bergschoenen en een traditioneel versierde Beierse hoed. Bij de Berchtesgadener Tracht dragen vrouwen een ronde Berchtesgadener hoed met unieke koorden.

You may also like