Blinderen van je autoruiten, stoer maar ook nuttig!

door Kelly op 't Hoog

Je zou denken dat je ervoor kiest om je autoruiten te blinderen om je voertuig te pimpen en hiermee vooral een stoere uitstraling te geven. Dat klopt deels wel maar het blinderen van je autoruiten heeft ook een nuttige functie en dat zelfs in meerdere opzichten. Het rijden met geblindeerde ramen biedt een aantal praktisch voordelen waar je in eerste instantie wellicht nooit aan gedacht zou hebben!

Waarom geblindeerde autoruiten ook een praktische keuze is

Als je een nieuwe auto koopt, zijn een deel van de ruiten geblindeerd of zal de verkoper je dit als extra optie aanbieden. Als je hiervoor kiest, zullen je autoruiten aan de binnenzijde worden voorzien van een of twee lagen polyesterfilm. Hiermee krijgt je auto een wat stoerdere uitstraling. Je kunt immers vanaf de achterzijde en deels vanaf de zijkant niet meer zomaar naar binnen kijken. De optie om je autoruiten te laten blinderen wordt niet alleen als esthetische optie aangeboden maar heeft ook zeker een praktische functie. Er zijn een aantal rationele reden aan te geven waarom het blinderen van je autoruiten een interessante keuze is:

  • Het voorkomen van verblinding door de zon
  • Je zorgt ervoor dat je auto koeler blijft, ook als deze de hele dag in de zon staat.
  • Je zorgt ervoor dat je autoruiten minder snel zullen beslaan door de warmte-absorptiewaarde van ruitfolie
  • Je voorkomt dat je interieur gaat verkleuren als gevolg van Uv-straling
  • Je zorgt door minder inkijk mogelijkheden voor meer privacy
  • Het verkleinen van de kans op inbraak omdat inbrekers minder goed kunnen zien wat er in je auto ligt
  • Je verkleint de kans op rondvliegend glas als gevolg van een impact bij een ongeval.

Wat voor opties heb je als je kiest voor raamfolie voor auto’s?

Raamfolie auto wordt aangeboden als inbraakwerende veiligheidsfolie en als getinte autoruitfolie met warmte- en inkijk werende eigenschappen. In de meeste gevallen wordt voor een combinatie hiervan gekozen. Hierbij heb je meerdere keuzes betrekking tot totale zonnewarmtewering, zichtbare lichtreflectie en de mate van lichtdoorlating. Vooral deze mate van lichtdoorlating is van belang om dat je wel aan de wettelijke eisen moet voldoen als je de ruiten van je auto laat blinderen. Het is immers wettelijk verplicht om de voorruit en voorportieren een minimale lichtdoorlating van 70% te geven, zodat de bestuurder zichtbaar blijft.

Nadeel van het laten blinderen van je autoruiten

Het nadeel van het laten blinderen van je autoruiten is dat je hier extra kosten aan hebt. Uiteraard moet je voor het laten blinderen van je autoruiten zelf meer betalen dan als je zou kiezen voor geblindeerde ramen. Het bevestigen van ruitfolie is immers zeer precies werk dat je beter aan een gespecialiseerd bedrijf kunt overlaten. Zij kunnen dit op een strakke en nette manier doen. Uiteraard kost het ook net even wat meer als je een geblindeerde raam moet laten vervangen bij autoruitschade. Ook in geval van het laten herstellen van autoruitschade kun je beter de keuze maken om dit te laten doen door een echte specialist in plaats van door een allround garagebedrijf. Je kunt dan rekenen op vakwerk van het hoogste niveau en in vrijwel alle gevallen is dit de goedkoopste optie. Als je dat weet, is de keuze snel gemaakt.

You may also like