Chalkidiki, een paradijsje op aarde

door Kelly op 't Hoog
Chalkidiki, een paradijsje op aarde

Ken jij een plek die zo uit een sprookjesboek lijkt te komen? Waar de zonnestralen door de bomen heen schijnen en het water je zachtjes streelt? Waar de wereld en al je zorgen even als sneeuw voor de zon verdwijnen als je voeten het fijne zand raken? Die plek heet Chalkidiki. Dit Griekse schiereiland is nog grotendeels onontdekt door ons Nederlanders. Vlakbij Thessaloniki, de tweede grootste stad van het land, vier je een van de meest onvergetelijke strandvakanties tot nu toe. Stap in het vliegtuig en binnen een paar uur ben je op deze bestemming.

Eén schiereiland, drie ‘vingers’

Chalkidiki is niet zomaar een schiereiland. Eigenlijk bestaat het uit drie verschillende delen, die ‘vingers’ of ook wel ‘poten’ worden genoemd. Op elk gedeelte is weer wat anders te beleven. Houd je van levendigheid om je heen en ga je in de avonden graag uit? Dan ga je naar de eerste vinger, Kassandra. Naar de tweede vinger, Sithonia, ga je als je op zoek bent naar meer rust. Ook hier vind je veel georganiseerde stranden en beachbars, maar dan zonder de drukte van Kassandra. De derde vinger, Mount Athos, is een monnikenstaat en verboden te bezoeken.

Levendig Kassandra

De Grieken uit de omgeving roepen altijd gekscherend: ‘Wie op zoek is naar een partner, moet naar Kassandra gaan’. En hoewel dat met een knipoog wordt gezegd, zie je ondertussen wel dat in Kassandra alles hot en happening is. Stijlvolle beachbars en eveneens zo geklede gasten, talloze uitgaansmogelijkheden en evenementen waar je misschien wel jouw vakantieflirt of liefde tegen kunt komen. In Kassandra is altijd wel iets te doen en dus zal je de meeste jongeren –ook de Griekse- hier tegenkomen. Maar wees niet bang, het is in geen geval te vergelijken met andere populaire jongerenbestemmingen zoals Chersonissos of Lloret de Mar.

Oogverblindend Sithonia

Heb jij je partner voor het leven al gevonden en is het niet nodig naar Kassandra te gaan? Of ben je simpelweg een natuurliefhebber of een mens dat van rust houdt? Reis dan af naar Sithonia, trots van Noord-Griekenland. De waarheid gebiedt te zeggen dat de stranden hier het mooist zijn. Enkele daarvan behoren zelfs tot de mooiste van heel Griekenland. Sithonia is erg groen en je zal zien dat de bomen soms zelfs tot de stranden reiken. Het water is op sommige plekken zó helderblauw dat je het haast niet voor mogelijk houdt.

Mount Athos: verboden territorium

De derde vinger is een autonome monnikenstaat en verboden voor bezoekers van buitenaf. In twintig kloosters leiden ongeveer 1500 monniken hier hun dagelijks leven. Voor vrouwen is de toegang strikt verboden. Dagelijks worden er maximaal honderd Griekse mannen en tien buitenlandse bezoekers op het schiereiland toegelaten. Daar moet je wel een strenge selectieprocedure voor doorlopen. Behoor je niet tot de gelukkigen? Dan kun je de kloosters alsnog van een afstandje bekijken. Dagelijks worden er boottochtjes georganiseerd waarbij je langs het schiereiland wordt gevaren. Chalkidiki is een beleving die je niet wilt missen!

You may also like