Creëer een gezellig balkon met deze 6 tips

door Kelly op 't Hoog
6 handige tips voor een extra gezellig balkon

Het is weer lente, de dagen worden langer en het wordt langzaamaan steeds warmer. Tijd om jouw balkon zomerproof te maken, zodat je er straks volop van kunt genieten. Veel mensen hebben moeite om een klein balkon gezellig te maken, zonder dat het overvol wordt. Hopelijk helpen deze 6 tips jou op weg.

Tip 1: Vrolijk de vloer op

De meeste balkonnetjes zijn gemaakt van beton. Dat staat kil en niet bepaald gezellig. Gelukkig is het eenvoudig om de vloer van jouw balkon op te vrolijken. Zo kun je bijvoorbeeld kunstgras, houten tegels of een weersbestendig tapijt plaatsen. Dit fleurt het balkon meteen op en je kunt er ook met blote voeten op lopen.

Tip 2: Gebruik de balkonreling

De meeste balkonnetjes hebben een reling waar je van alles aan kunt hangen. Je kunt bijvoorbeeld meer privacy creëren door een balkonscherm of klimop te plaatsen. En je kunt niet alleen plantenbakken aan de balkonreling hangen, het is ook geschikt om (opklap)tafeltjes, een balkonbar of zelfs een barbecue aan te hangen.

Tip 3: Werk in de hoogte

De meeste balkonnetjes hebben geen groot vloeroppervlak. Daarom is het slim om in de hoogte te werken. Plaats bijvoorbeeld een wandrek met leuke planten en andere accessoires. Ook kun je bezig gaan met verticaal tuinieren, hierbij plaats je de planten op een rek of rechtstreeks op de muur. Zo bedek je de hele wand in het groen, terwijl het amper ruimte inneemt.

Tip 4: Gebruik leuke decoratie

Ga helemaal los met leuke accessoires. Denk hierbij aan een mooi tuinschilderij, een letterbord met grappige quote, gezellige kussentjes of ouderwetse lantaarntjes. Je kunt ook een lichtjesslinger ophangen om het ook ’s avonds gezellig te maken.

Tip 5: De juiste balkonplanten

We hadden het al even over planten, maar je wilt natuurlijk ook weten welke planten geschikt zijn voor jouw balkon. Als je een balkon met weinig zon hebt zijn varens, fuchsia en begonia’s uitstekend geschikt. Voor je moestuintje zullen bieslook en tuinkers het goed doen. Als je juist veel zon hebt kun je aan tropische planten denken. Zo kun je gemakkelijk een olijfboompje, oleander of vijgenplant plaatsen. In de moestuin op volle zon doen mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm en salie het goed.

Tip 6: Less is more

Bij een klein balkon is het vooral belangrijk dat je realiseert dat less ook more kan zijn. Je kunt wel én een tuintafeltje met mooie stoelen én een grote papasan stoel én een complete moestuin willen. Maar dan zal het allemaal veel te druk worden en heb je alsnog geen plekje om tot rust te komen. Bedenk je daarom wat je het allerliefste doet op het balkon en richt je hierop. Eventueel kun je ook multifunctionele meubels gebruiken.

Ben je liever lui dan moe? Dan is het een optie om een tuinarchitect in te schakelen. Deze doet precies alles naar wens, en jij hoeft helemaal niets te doen!

You may also like