De gitaar als fashion statement

door Kelly op 't Hoog
De gitaar als fashion statement

Je hoeft geen celebrity te zijn om een fashion statement te maken. Hoewel artiesten als Madonna of Lady Gaga bekend zijn om hun excentrieke mode keuzes, kun jij ook als individu een fashion statement maken in je dagelijkse leven. Zo kun je bijvoorbeeld de gitaar onderdeel maken van jouw image en look, zonder dat je een Lady Gaga-eske vleesjurk hoeft te dragen. Benieuwd? Lees hieronder verder wat de gitaar voor jou en jouw image kan betekenen.

Wat is een fashion statement?

Maar wat is een fashion statement dan precies? Meestal wordt een fashion statement gezien als iets origineels dat je draagt om een statement te maken over mode of de staat waarin mode verkeert, of om de aandacht op jezelf te vestigen. Nu is het misschien niet jouw bedoeling om alle aandacht van de wereld op jezelf te vestigen. Maar het kan zeker leuk zijn om jouw stijl en imago uit te breiden met iets unieks. Dit is waar de gitaar je bij kan helpen.

Akoestische en elektrische gitaar

Zoals je misschien weet, bestaan er zowel akoestische als elektrische gitaren als elektrische

gitaren. Akoestische gitaren hebben een eigen klankkast, waardoor er over het algemeent geen versterker nodig is om ze te kunnen horen. Elektrische gitaren zijn daarentegen alleen hoorbaar met gebruik van een versterker. Waarom is dit belangrijk? Vanwege de muziekstijlen die ermee geassocieerd worden! Wanneer je de gitaar wilt gebruiken als fashion statement, is het goed om je bewust te worden van de imago’s die dit instrument met zich meebrengt.

Akoestische gitaar: de singer-songwriter

Wanneer je jezelf portretteert met een akoestische gitaar, roep je al gauw beelden op van folk en country singer-songwriters. Moderne voorbeelden van een singer-songwriter met akoestische gitaar zijn Taylor Swift en onze eigen Ilse Delange. Als oudere voorbeelden kun je kijken naar bijvoorbeeld Joni Mitchell of Sheryl Crowe. Met een akoestische gitaar roep je een een soort country, powervrouw esthetiek op. Je zult overkomen als iemand die haar eigen weg inslaat en zich heel bewust is van wat er in haar omgeving aan de gang is. Tegelijkertijd is de stijl vriendelijk en toegankelijk.

Elektrische gitaar: de punk chick

Wanneer je kiest voor een elektrische gitaar, komt de esthetiek meer in de buurt van de punk vrouwen. Voorbeelden zijn Avril Lavigne, Joan Jett en Orianthi. Kenmerkend voor deze artiesten is de punk rock esthetiek: eyeliner, zwarte kleding en soms zwart geverfd haar. Vrouwen in deze stijl hebben vaak een iets ruiger imago dat passend is voor de ruigere muziek. Doordat de wereld van de elektrische gitaar voornamelijk gepopuleerd is door mannen, krijgt de rock-vrouw snel een cool-factor van een vrouw die zich staande houdt in een mannenwereld.

Leren spelen

Wil jij de gitaar in je stijl opnemen? Dan is het natuurlijk ook belangrijk om de gitaar te leren bespelen. Dit kan tijdrovend zijn, maar is uiteindelijk ook leuk en tegelijkertijd een goede manier om je creativiteit te ontwikkelen. Bovendien is het natuurlijk een beetje raar als je met een gitaar rondloopt terwijl je er niet op kunt spelen! Maar maak je geen zorgen: er zijn een hoop bronnen te vinden om gitaar te leren spelen en misschien kun je zelfs op gitaarles!

You may also like