De populairste én lekkerste wijnen

door Kelly op 't Hoog
De populairste én lekkerste wijnen

De wijnwereld is enorm. Niet alleen wanneer je kijkt naar al die landen waar wijn wordt gemaakt, maar ook naar al die verschillende druivenrassen. Het zijn er duizenden en nergens is de wijn hetzelfde. Klimaat, wijngaardexpositie en wat de wijnboer doet, zijn allemaal van invloed op de uiteindelijke stijl van de wijn. Toch zijn er een aantal druivenrassen en wijnen die zo populair zijn dat bijna iedereen ze wel kent.

Populaire rode wijnen

Populaire druivenrassen zijn bijvoorbeeld Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Tempranillo. Rode wijn zoals Merlot zien we veel in Frankrijk, maar ook in de rest van de wereld. Het is een druivenras dat in blends wordt gebruikt, dus in combinatie met andere druiven, of als monocépage. Franse rode wijn kopen van Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon is makkelijk. Bijna elke wijnwinkel of supermarkt heeft deze wijnen wel op voorraad. Pinot Noir is licht van kleur en is het blauwe druivenras van de Bourgogne. In de smaak veel rood fruit en wat kruidigheid. Merlot en Cabernet Sauvignon zijn echte Bordeaux druiven en worden daar vaak met elkaar geblend. Merlot alleen is fruitig met zachte tannines. Cabernet Sauvignon is veel krachtiger met herkenbare zwarte bessen en cassis tonen. Tempranillo is echt een Spaanse druif die ook terug te vinden is in de beroemde wijnen van Rioja en Ribera del Duero. Vaak stevige wijnen met veel kersen, aardbeien, ceder en tannine.

Populaire witte wijnen

Voor witte wijnen zijn het de druivenrassen Pinot Gris/Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Verdejo die populair zijn. Wijn van deze druiven zie je ook vaak op de kaart staan in restaurants en kroegen. Pinot Gris en Pinot Grigio zijn twee namen voor dezelfde druif. Met name in Italië wordt de druif Pinot Grigio genoemd. Het zijn lichte wijnen die perfect zijn voor een borrel met een licht fruitige smaak. Sauvignon Blanc is een frisse wijn met redelijk wat zuren. Mensen die deze wijnen te zuur vinden, kunnen gaan voor een Pinot Grigio of een wat vollere Chardonnay. Verdejo is een wijn die vaak uit Rueda in Spanje komt met wat meer tropische fruit aroma’s.

Van alles wat

Geef je een borrel thuis? Zorg dan dat je van alles in huis hebt, zodat gasten kunnen kiezen. Zorg dat je altijd een rode, witte en rosé wijn hebt. Je gasten ontvangen met een bubbel is altijd leuk en feestelijk. Zit de sfeer er gelijk goed in.

You may also like