De voordelen van bamboe kleding

door Kelly op 't Hoog
De voordelen van bamboe kleding

Denk je aan bamboe dan denken de meeste mensen meteen aan pandaberen of leuke bamboe huisjes die ze gezien hebben tijdens een welverdiende vakantie in Thailand op Bali. Wist je echter dat er tegenwoordig ook kleding van bamboe wordt gemaakt en dat er veel voordelen aan bamboe kleding zitten? Daarom is bamboe kleding de laatste jaren ook zo in opkomst. In dit artikel gaan we je meer over het dragen van bamboe kleding vertellen en zetten we de voordelen hiervan voor je op een rijtje.

Bamboe, niet alleen voor panda’s

De associatie tussen bamboe en een pandabeer is natuurlijk heel logisch maar bamboe is meer dan alleen maar voedsel voor een schattige beer. Bamboe is dusdanig sterk dat je er meubels en zelfs huizen van kunt bouwen en daarnaast wordt er tegenwoordig zelfs kleding van gemaakt. Bamboe is een grassoort met een hout- of boomachtig uiterlijk. Er bestaan zo’n 1500 verschillende soorten waarbij de ene soort sneller groeit dan de andere. De bamboe soort om kleding van te maken heet Moso bamboe en deze behoort tot de snelst groeiende planten ter wereld. Deze plant kan namelijk wel een meter per dag groeien!

Bamboe en de voordelen voor het milieu

We kunnen dus gerust stellen dat bamboe een bijzondere plant is. Niet alleen omdat deze soort een meter per dag kan groeien maar ook omdat bamboe op ondergronden kan groeien die niet geschikt zijn voor andere soorten gewassen. Hoewel je het misschien niet zou verwachten als je de groene bamboebossen ziet, heeft deze plant maar een derde van het water nodig om te groeien als bij andere gewassen (zoals katoen) het geval is. Binnen 8 tot 10 weken is de bamboe klaar voor de oogst en na de kap groeit de plant vanzelf weer aan. Er hoeft dus niet opnieuw geplant te worden. Daarnaast houden de wortels de grond bijeen en voorkomen zo erosie. Een bamboe oogst geeft zo’n 10 x meer opbrengst dan katoen én de plant is van nature voorzien van een stof die een natuurlijke weerstand tegen plagen en schimmels. Er hoeven dus geen pesticiden te worden gebruikt op een bamboe plantage.

Bamboe kleding

Inmiddels is er een manier ontwikkeld om van deze bijzondere plant ook kleding te maken. We kunnen gerust stellen dat bamboe kleding met het jaar populairder wordt. Of je nu op zoek bent naar een dames t-shirts met lange mouw of ondergoed, bamboe kleding heeft vele unieke eigenschappen en ontzettend veel potentie om een volledig duurzame stof te worden. Door te kiezen voor bamboe kleding in plaats van katoen viscose of polyester maak je alvast een duurzame keuze wat kleding betreft.

De voordelen van bamboe kleding

Niet alleen voor het milieu heeft bamboe veel voordelen maar ook als kleding. We zetten ze hieronder nog even voor je op een rijtje:

  • Bamboe onderkleding voelt zijdezacht aan
  • Bamboe kleding is naadloos
  • Bamboe kleding neemt veel vocht op en maskeert vieze geurtjes
  • Bamboe kleding heeft een perfect fit
  • Bamboe textiel is antibacterieel en anti-transpirant
  • Kleding van bamboe is koel in de zomer en houdt je (bewezen) zo’n 3 graden warmer in de winter dan ander textiel.

You may also like