Houd je van knutselen en ook van dieren? Dan bestaat er een leuke activiteit waarbij je deze twee kunt combineren! Vogelhuisjes maken! Vogels hebben het hele jaar door bescherming nodig, niet alleen in de koude wintermaanden. En dus kun je in elk gewenst jaargetijde aan de slag. Veel verschillende vogelhuisjes kun je ook nog eens decoreren zoals jij wilt. Zodat je de vogels in je tuin niet alleen een veilige, maar ook nog eens een hippe plek geeft!
Het klassieke vogelhuisje
Het klassieke, houten vogelhuisje kennen we allemaal wel. Op verschillende internetpagina’s kun je gemakkelijk specifieke instructies vinden voor vogelhuisjes van verschillende afmetingen. De houten plank die je nodig hebt, kun je zelf thuis in stukken zagen, of je kunt dit bij de bouwmarkt laten doen. Zorg dat je voor weerbestendig hout kiest! Wat je verder nodig hebt, zijn houtlijm, schroeven en spijkers. Hoe groot je het huisje én de vliegingang maakt, zal bepalen welk soort vogel het zal gaan gebruiken.
Decoreren
Zo een traditioneel vogelhuisje kan misschien een beetje saai ogen. Met een likje verf in een kleur naar keuze laat je het al heel anders ogen. Daarna kun je het huisje verder decoreren. Heb je nog ergens oude knopen in een laatje liggen? Of vilten figuurtjes misschien? Bierdopjes doen het ook altijd goed. Zo maak je er een bont geheel van en gebruik je ook nog eens spullen die je anders hoogstwaarschijnlijk zou hebben weggegooid. Twee vliegen in één klap dus!
Blik en sprokkelhout
Een vogelhuisje van blik en sprokkelhout heeft een natuurlijk uiterlijk. En het is ook nog eens goedkoop en gemakkelijk om in elkaar te zetten. Het leukste is om stokjes en takjes in de natuur te verzamelen. Hoe ga je te werk? Maak een leeg blik goed schoon en vouw het deksel netjes om. Zo is het huisje beschut en kunnen de vogels zich er niet aan bezeren. De stokjes bind je met een touw vast aan het blik. Het huisje bevestig je met hetzelfde touw op een tak in een boom.
Een vogelhuisje van een melkpak
Werk je graag met gerecyclede materialen? Maak dan een vogelhuisje van een oud melkpak. Maak het lege pak eerst goed schoon en droog voordat je ermee aan de slag gaat. Aan één kant knip je er een gat in, dat wordt de ingang. Je kunt het pak leuk beschilderen. Natuurlijk is karton niet weerbestendig. Wil je ervoor zorgen dat hij langer meegaat? Spuit hem dan na het verven ook nog eens in met blanke lak. Je kunt het huisje zowel ophangen als ergens (stevig) neerzetten.
Waar plaats je het vogelhuisje?
Mintens zo belangrijk is de locatie van het huisje. Let dus goed op waar je het vogelhuisje bevestigt. Zorg ervoor dat je het huisje op een rustige plek hangt. In de winter maakt het niet uit dat het huisje vlakbij jouw huis hangt, maar in de zomer kun je dit beter niet doen. Daarnaast moet het vogelhuisje niet in de volle zon hangen en ook niet te veel wind vangen. En tot slot: hang het op veilige hoogte, zodat Poekie of Tijger er niet gemakkelijk bij kunnen.