Een eigen inloopkast maken: 3 dingen waaraan je moet denken

door Kelly op 't Hoog
Een eigen inloopkast maken

Elke fashionlover houdt er natuurlijk van om de mooiste kledingstukken tentoon te spreiden. Gelukkig is een inloopkast al lang niet meer het voorrecht van de happy few. Het kan een leuk DIY-projectje zijn, maar er zijn dan wel een aantal zaken waaraan je moet denken.

Locatie van je nieuwe inloopkast

Een van de eerste zaken waar je goed over moet nadenken, is waar je je inloopkast gaat bouwen. Veel mensen kiezen ervoor om van de inloopkast een aanhangsel te maken. Je moet dan eerst door de badkamer of door de slaapkamer. Handig als je net uit de douche of uit je bed komt, maar niet zo handig als dochterlief naar privacy smacht terwijl ze zich van haar pustels wil ontdoen. Het is dan beter als de inloopkast vanuit twee richtingen te bereiken is, bijvoorbeeld via de gang en de badkamer. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat de badkamerdeur vanaf de binnenkant op slot kan.

Iets waar je ook aan moet denken, is hoe de inloopkast zich ten opzichte van de wasplaats verhoudt. Een inloopkast bij je slaapkamer is leuk, maar het is minder fijn als je altijd twee verdiepingen op moet wandelen en drie kamers moet doorkruisen met een veel te zware wasmand. Probeer beide ruimtes dicht bij elkaar te plaatsen of overweeg zelfs om de wasplaats bij de inloopkast te integreren. Er zijn ook steeds meer mensen die echt nadenken over de logistiek in hun woning, bijvoorbeeld door met een waskoker de badkamer en de inloopkast met de wasruimte te verbinden. Dit kan een goed idee zijn, maar het gaat mogelijk je DIY-petje te boven.

Opbouw van je eigen inloopkast

Nu je een goede locatie hebt gevonden, is het tijd om na te denken over de inrichting van je inloopkast. Je hebt de keuze tussen open en gesloten kasten en ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Op voorwaarde dat je er geen rommeltje van maakt, is een open kastensysteem mooier en handiger. Anderzijds kan zonlicht je kleding verkleuren en heb je meer opruimwerk. Ook zal je sommige lingerie misschien liever wat subtieler weg willen werken. Daarom kiezen veel mensen voor gesloten kasten. Als je ook nog eens kiest voor kasten met verstelbare legplanken hoef je helemaal geen opbergruimte onbenut te laten. Zorg er wel voor dat je over voldoende ruimte beschikt. Voor hangkasten moet je toch een diepte hebben van 60 centimeter.

De juiste verlichting voor je inloopkast

Als je het een en ander wil uitproberen, heb je natuurlijk een spiegel nodig. Maar ook voldoende daglicht. Daglicht is ideaal omdat de kleuren dan natuurlijk ogen. Als je onvoldoende daglicht in je inloopkast hebt, moet je trachten om het daglicht maximaal na te bootsen. Kies dus niet alleen een mooie wandlamp met schakelaar, maar houd ook rekening met de kleurtemperatuur. Een kleurtemperatuur van 5000 K is ideaal.

Ook handig is het als je het licht kan focussen op waar je het hebben wil. Naast algemene verlichting, is een lamp met een verstelbare arm dus zeker een goed idee. Er zijn best wel wat mooie modellen te vinden. Bekijk hier het assortiment van Directlampen en kies er een mooie lamp uit.

You may also like