Een eigen kledingzaak starten: 5 tips

door Kelly op 't Hoog
Een eigen kledingzaak starten 5 tips

Misschien droom je al jaren van je eigen kledingwinkel. Het goede nieuws is: tegenwoordig kun je heel snel en simpel een online shop te starten. Maar ook voor een reguliere kledingwinkel zijn er anno 2019 allerlei nieuwe, interessante opties. Zo zien we pop up shops, combinatiewinkels in leegstaande ruimtes en marktkraam concepten ontstaan. De kosten liggen dan vaak een stuk lager. Zo zijn de risico’s ook flink lager en wordt het veel interessanter om een keer uit te proberen. En natuurlijk zijn er nog meer dingen waar je aan moet denken. In deze blog vertellen we je er alles over.

Online shop of reguliere winkel?

De eerste stap is natuurlijk het bedenken van wat voor soort winkel je graag wilt. Een online shop, reguliere winkel of allebei. De voorbereiding en werkwijze zijn bij deze concepten namelijk totaal anders. Voor een online shop heb je een goed shopdesign en veel traffic nodig naar je site. Voor een reguliere winkel een goed en uniek concept, de juiste locatie en voldoende promotie in de buurt. Realiseer je daarbij ook dat een combinatie van beide zeer arbeidsintensief is.

Zet je ideeën op papier

Je begint met je ideeën op papier zetten. Belangrijk is dat je voor je kledingwinkel een uniek concept bedenkt. Hoe kun je jouw winkel er beter uit laten springen dan de concurrentie? Waar is interesse in? Ook is voldoende traffic natuurlijk cruciaal. Zowel bij een online als reguliere kledingwinkel.

Organiseer een brainstorm eventueel ook met anderen erbij. Hoe meer creatieve ideeën, hoe beter. Denk na over je doelgroep, wie zijn dit en wat hebben ze te besteden? Denk na over de locatie, concurrentie, markt, prijs, concept en de stijl die je graag wilt neerzetten. Onderzoek ook of er voldoende potentieel is voor jouw winkel of hoe je traffic wilt genereren.

Nieuwe mogelijkheden…

Wil je graag een eigen kledingwinkel starten zonder al teveel risico? Dan is dit tegenwoordig ook goed mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een pop up shop starten in een leegstaande ruimte. Zo kun je je concept uittesten. Ook zien we groepen ondernemers die samen een winkelruimte huren en de ruimte samen verdelen: een marktkraam concept. Soms heeft de gemeente ook allerlei interessante mogelijkheden voor starters. Ze vragen op een bepaalde locatie dan lagere huren omdat ze een winkelgebied graag aantrekkelijker willen maken.

Wat ga je verkopen?

Next item: je product. Eén van de belangrijkste onderdelen van je totaalconcept is natuurlijk wat je gaat verkopen. De kledingmarkt is behoorlijk verzadigd en dus moet je echt met iets unieks komen. Richt je daarbij vooral op je eigen interesses en wat jou inspireert. Bekijk ook winkels met soortgelijke producten om inspiratie op te doen. Maak moodboards met producten die je inspireren.

De locatie

Net zo belangrijk als een uniek concept is de locatie. Is je winkel namelijk op de verkeerde locatie gevestigd, dan zullen je verkopen zeker teleurstellen. Bekijk dus zeker even op verschillende dagen hoeveel mensen er lopen. Voor een online winkel is het natuurlijk belangrijk dat je veel traffic naar je site trekt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een goede blog, de juiste promotie en leuke speciale aanbiedingen. Bij een fysieke winkel zijn ook praktische zaken heel belangrijk zoals de juiste sfeer en inrichting en betaalgemak. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een contactloos pinapparaat. Dit kun je bijvoorbeeld kopen of huren bij easypayments.nl.

You may also like