Hang de Bourgondiër uit in Brussel

door Kelly op 't Hoog
Hang de Bourgondiër uit in Brussel

Voor een ontspannen vakantie of stedentrip boordevol nieuwe indrukken is het lang niet alijd nodig om het vliegtuig in te stappen. Onze zuiderburen bijvoorbeeld hebben meer dan genoeg te bieden. En hoofdstad Brussel, behalve op het gebied van cultuur, ook nog eens op het gebied van eten! Ben jij dus een echte lekkerbek? Bezoek dan ook eens deze charmante stad en laat je onderdompelen in de vele kleuren, geuren en smaken die hij rijk is.

Gemengde stad, gevarieerde keuken

Brussel heeft een heel internationale bevolking en daardoor dus ook een net zo gevarieerde keuken. Een Grieks, Italiaans, Spaans of Chinees restaurant is dan ook ook zo gevonden. Maar dat is nog maar het begin. Brussel is namelijk de stad met het op één na hoogste percentage inwoners van buitenlandse afkomst ter wereld. Alleen Dubai gaat hem voorbij. Niet zo gek dus dat je kunt aanschuiven in een restaurant waarvan de eigenaren hun roots heel ergens anders hebben liggen. Maak van de gelegenheid gebruik en laat je verrassen in een restaurant dat je thuis niet gauw zult vinden.

De typisch Belgische keuken

Oké, op internationaal culinair gebied is er dus meer dan genoeg te proeven. Maar hoe zit het dan met de Belgische keuken? Welke traditionele gerechten moet je echt proberen als je Brussel bezoekt? De Belgische keuken is in het buitenland niet echt bekend, maar dat is geheel onterecht! Langzaam maar zeker klimmen de Belgen op de culinaire ranglijst. Vis wordt in restaurants volop aangeboden. Mosselen bijvoorbeeld, maar ook gerookte haring en andere recepten vinden veel aftrek. Natuurlijk geserveerd met typisch Belgische groenten zoals witlof of spruitjes.

Zeker uitproberen

En wat dan echte aanraders zijn? Behalve de vele visgerechten en de onvermijdelijke Belgische frieten zou je ook eens stoemp uit kunnen proberen. Dit is een puree met een groente naar keuze, een beetje zoals onze Hollandse stamppotten dus. Let wel op, want dit gerecht wordt in nog maar weinig restaurants geserveerd. Check dus van tevoren goed of het wel op de menukaart staat. Maar vergeet tijdens je bezoek aan Brussel ook de waterzooi, garnalenkroketjes en heerlijk zoete wafels niet.

Belgische bieren

Wie de drankenkaart openslaat, laat zijn mond vaak van verbazing openvallen. Er worden in veel cafés zoveel biersoorten aangeboden, dat je haast door de bomen het bos niet meer ziet. Maar dat is ook niet zo gek, als je je bedenkt dat er in heel België maar liefst vierhonderd verschillende soorten bier bestaan. Heb je geen idee welke je moet kiezen? Ga dan voor gemakkelijk en laat de ober je een suggestie doen. Tegenvallen zal het zeker niet!

Chocola

En hoe zou chocola kunnen ontbreken in de lijst van Belgische specialiteiten? Onze zuiderburen staan al jarenlang bekend om hun lekkere chocola en pralines. Belgische chocola staat wereldwijd bekend hoog aangeschreven. Het stikt in Brussel van de chocolaterieën waar je de heerlijkste chocolades en pralines kunt kopen, maar vaak ook een kijkje kunt nemen in het proces van vervaardiging! Jezelf beheersen is hier wel erg moeilijk! Mocht je willen, dan kun je zelfs nog een heus chocolademuseum bezoeken en zo een echte expert worden!

You may also like