Hoe houd je je relatie sprankelend?

door Kelly op 't Hoog
Hoe houd je je relatie sprankelend

Betrap jij jezelf er ook wel eens op dat je terugverlangt naar de beginperiode van je relatie? Toen alles nog spannend was en jullie alleen maar oog hadden voor elkaar? In de loop der tijd zorgen de gewenning én de vele verantwoordelijkheden die jullie beiden hebben voor een sleur in de relatie. Geen zorgen, het is een normaal en zelfs onontkoombaar proces. Jezelf hiervan bewust zijn is al de eerste stap. En vervolgens kunnen de kleinste inspanningen je al voor een groot gedeelte helpen eruit te komen.

Wees attent

Het zijn de kleine dingen die het hem doen. In een langdurige relatie lijken alle dingen gewoon te worden en kun je soms onbedoeld het signaal aan je partner afgeven hem of haar voor lief te nemen. En dat terwijl juist het tegengestelde waar is! Verras je partner eens met zijn of haar favoriete chocolaatjes, stop een briefje in de tas als hij of zij een moeilijke werkdag tegemoet gaat of regel een tafeltje in jullie favoriete restaurant. Gewoon op woensdagavond, omdat je daar zin in hebt.

Samen dingen ondernemen

Veel partners volgen gaandeweg een langdurige relatie hun eigen pad. Misschien herken je dat ook wel. Je spreekt af met je eigen vrienden, gaat twee keer per week naar de sportschool en kijkt in je eentje je favoriete serie. Voor je het weet communiceren jullie bijna alleen nog aan de keukentafel, tijdens het avondeten. Hoe breng je daar verandering in? Doe samen de dingen die jullie in het begin van jullie relatie ook samen deden. Wat dat ook mag zijn. Of probeer juist samen nieuwe dingen uit. Ga samen een nieuwe taal leren bijvoorbeeld, of neem danslessen.

Pak die agenda erbij!

Tsja, het klinkt misschien niet zo romantisch, maar plannen kan een ontzettend goed hulpmiddel zijn! Pak allebei je agenda en spreek af wanneer jullie ‘quality time’ gaan doorbrengen. Of dat nou een avondje uit betekent, of thuis op de bank hangen met een glaasje wijn, dat is helemaal aan jullie. Waar het om gaat, is dat jullie eventjes helemaal alleen zijn. Zo ontstaat ook vanzelf de gelegenheid om elkaar weer ‘terug te vinden’, om knelpunten te bespreken en dromen te uiten.

Flirt erop los!

En dan bedoelen we natuurlijk dus met die partner waarmee je al jaren samen bent! Een knipoog of een glimlach waarmee je diep oogcontact maakt kunnen al veel losmaken. Gedraag je zoals je in het begin van jullie relatie ook deed, toen je nog stapel- en stapelverliefd was. Ook kun je natuurlijk flirten via berichtjes. Stuur je partner gedurende de dag wat flirterige berichtjes en de dynamiek als jullie samen weer thuis zijn, zal meteen anders zijn!

De slaapkamer

En ja, het onvermijdelijke. Als de passie in je relatie langzaam maar zeker wegsukkelt, is een van de eerste plekken waar je dit zal merken de slaapkamer. Communicatie is hierbij ontzettend belangrijk. Want weet jij eigenlijk wel precies wat jouw partner wil? En heb je jouw wensen wel eens goed aan hem of haar kenbaar gemaakt? Tegenover de liefde van je leven hoef je je nergens voor te schamen. Alleen al het bespreken hiervan kan een nieuwe vonk doen ontstaan.

You may also like