Marie Kondo heeft vorig jaar de hele wereld geïnspireerd om de rommel in je leven weg te halen door bewuste keuzes te maken. Een goed begin is in de kledingkast. Tijd om een selectie te maken wat je wilt houden (“Does it spark joy?”), wat in de prullenbak kan en wat gerecycled kan worden.
Een stukgelopen jeans of een oude kussensloop is niets waard. Toch? Niet per se. Jouw rommel kan voor een ander een pareltje zijn. Hier valt geld te verdienen.
Gekrompen truien, gerafelde broeken en verwassen tshirts kunnen een nieuw leven krijgen. Hartstikke goed voor het milieu en fijn voor de portemonnee. In dit artikel leggen wij uit hoe.
Gebruik oude kleding als knutselproject
Één manier om geld te verdienen met oude kleding, is door ze tot een nieuw item om te toveren. Hierna kun je ze doorverkopen op Marktplaats, rommelmarkten of bijvoorbeeld Koningsdag. Ben je een echte ondernemer? Leg dan contacten met boutiques om een samenwerking aan te gaan of start een eigen online webwinkel.
Je hoeft hier heus niet altijd een naaimachine voor aan te schaffen of in de leer bij oma, hoewel dit jouw nieuwe item vaak wel tot een hoger niveau brengt. Een beetje creatieve skills zijn wel handig. Tutorials op Youtube helpen je ook al ver op weg.
Een paar ideëen:
- Handtassen kunnen heel wat opbrengen. Leer is tijdloos: repareer de kale plekken met speciale producten.
- Krimp wollen truien en transformeer ze tot vilten portemonnees.
- Knip kleding en vierkanten en repen. Recycle ze tot een bedsprei of deken.
- Maak poppenkleding met restjes stof.
- Koop strijkembleems en maak een gewaagd design van oude jeans.
- Vrij veel stof over? Maak hier tuinkussens van.
- Tover een oude blouse om tot babykleding. Er is enorm vraag naar duurzame (en unieke) artikelen in de kinderbranche.
Verkoop oude kleding
Vintage kleding is booming business en waarom ook niet! Het haakt mooi aan bij bewuste keuzes voor het milieu en de groeiende wens van veel Nederlanders om fast fashion vaarwel te zeggen. Jij bent wellicht uitgekeken op een item, terwijl het voor een ander haar favoriete nieuwe kledingstuk kan zijn.
Er zijn diverse kanalen die (licht) gedragen kleding verkopen. Hier zijn er een paar:
Consignment winkels. ‘Consignment’ oftewel consignatie is vooral in het buitenland bekend, maar ook in de grotere Nederlandse steden zijn steeds meer speciale winkels te vinden. Verwar het niet met reguliere vintage kledingwinkels: hier wordt de winst van de verkoop gedeeld met de persoon die de kleding binnenbrengt. Sorteer kleding per seizoen en stijl en vraag om een indicatie wat jouw item waard is. Samen spreekt je van tevoren een minimaal verkoopbedrag af. Dit werkt vooral voor exclusieve items en merkkleding.
Vintage kledingwinkels. Heb jij nog een retro Hawaii shirt hangen of een leren vest met franjes uit de jaren ’60? Denk er eens over na om ze aan een vintage kledingwinkel te verkopen. In deze winkels is er ook altijd wel vraag naar hoeden, schoenen en tassen.
Marktplaats. Deze manier spreekt voor zich. Onze favoriet is het echter niet: vaak ben je meer tijd bezig om reacties af te handelen en over €0,10 van de prijs te onderhandelen, waardoor het de moeite niet meer waard is.
Vinted. Je hebt de reclames vast op televisie voorbij zien komen. Vinted is een online platform en werkt prima: je adverteert gratis en verstuurt zelf de artikelen via de post. Het geld wordt overgemaakt zodra de koper de ontvangst heeft bevestigd. Met een ander lid onderling kleding ruilen is overigens ook mogelijk.
Rommelmarkten. Zorg van tevoren dat alle kleding schoon is en gesorteerd per maat, type, seizoen en/of stijl. Probeer bijzondere items uit te lichten, bijvoorbeeld door ergens een paspop te lenen of een kledingrek mee te nemen. Toon sieraden in een glazen doos. Zo ziet alles er aantrekkelijk uit en verkoop je voor een hoger bedrag. Het helpt als de prijs goed zichtbaar is via een bord of stickers. Onderhandel gerust over de prijs en onthoud: verkocht is verkocht.
Je zult niet snel rijk worden van de verkoop van jouw oude (opgeleukte) kleding. Wel is het een goede manier om net dat extra zakcentje te krijgen. Zie het een beetje als een unieke bijbaan. Buiten dat het je goed karma en een opgeruimde kast oplevert natuurlijk. En, ben jij overtuigd?