Maak je eigen badzout

door Kelly op 't Hoog
Maak je eigen badzout

Je kan er soms wel dagenlang naar uitkijken: het moment dat je je kleren en daarmee figuurlijk ook alle zorgen van je af laat glijden. Wanneer je je voet in het aangenaam warme water steekt, is het of je even een hele andere wereld binnenstapt. Een wereld waarin je even helemaal niets aan je hoofd hebt. Het klinkt misschien wat overdreven, maar voor sommigen is het bad een waar toevluchtsoord. Waar de meesten het in elk geval over eens zijn, is dat een bad een positieve uitwerking heeft op lichaam en geest. En daar zegt niemand nee tegen.

De functie van zout

Badzout helpt om afvalstoffen af te voeren. Je lichaam kan namelijk behoorlijk verzuurd raken door stress, medicijnen of verkeerde voeding. Die zuren voer je af met behulp van verschillende organen zoals je nieren. Maar ook je huid, het grootste orgaan dat je hebt, speelt hierbij een rol. Zout laat je huid weer ademen en helpt zure afzettingen te neutraliseren. Niet zo gek dus dat je na het nemen van een bad met badzout minder vermoeidheid en stijfheid ervaart. En dus des te meer reden om eens aan de slag te gaan met het zelf maken van badzout.

Het badzout-stappenplan

Nou ja, voor zover je van een stappenplan kunt spreken dan. Het maken van badzout is namelijk geen kunst aan. Je mengt simpelweg zout en essentiële- of geurolie met elkaar. Je gebruikt zout naar keuze. Zo kun je voor zeezout gaan, maar ook voor Himalayazout. Vooral aan die laatste worden ontzettend veel positieve eigenschappen toegeschreven. Ook wat betreft de olie is de keuze geheel aan jou, want het gaat hierbij alleen om de geur. Als je wilt, kun je ook nog kleurstof of bloemetjes toevoegen, maar dat is gewoon voor het effect. Voor de gezellige of romantische bui dus.

Natuurlijke alternatieven voor olie

Heb je geen geurolie in huis of wil je simpelweg ‘completely natural’ gaan? Dan zijn er meer dan genoeg alternatieven. Grote kans dat jij lavendel, munt of rozemarijn in huis hebt. Of in de tuin. Deze kruiden voeg je dan niet bij het zout (anders verkleuren ze nog sneller), maar gooi je gewoon los in het bad. Je zult verrast worden door de heerlijke aroma’s die hierbij vrijkomen! Elk kruid heeft weer zijn eigen (helende) eigenschappen. Het ene werkt bij vermoeidheid, het andere weer bij sombere gedachten en weer een andere stimuleert je weerstand.

Overige tips

Maak je gebruik van geurolie? Wees dan voorzichtig met de hoeveelheid. Het kan al gauw te sterk gaan ruiken en daarom zijn een paar druppeltjes al meer dan voldoende. Natuurlijk kun je ook verschillende geurtjes mengen. Maak ook dat niet te bont. Kies geuren uit die goed bij elkaar passen en probeer te voorkomen dat het teveel van het goede wordt. Het badzout bewaar je in een afgesloten potje. Een paar theelepels in een vol bad is voldoende. Geef het even de tijd om in het water op te lossen en daarna kan jouw genietmomentje beginnen!

You may also like