Wat groen in huis halen is de laatste jaren helemaal hip. En dus zet ook jij misschien je woning of kamer wel vol met planten. Maar van al die planten in simpele plantenpotten heb je soms wel een beetje genoeg. Gelukkig maar dat een nieuwe trend zich heeft ontwikkeld. Je hebt ze vast en zeker al eens gezien in het tuincentrum: de terrarium tuintjes. Oftewel: een klein tuintje in een glazen pot. Maar die kun je ook zelf maken. Hier lees je hoe je een terrarium in open pot maakt.
Pot, vaas of glas
Voor ‘het glazen huis’ kun je zelf kiezen wat je gebruikt. Misschien heb je nog wel een simpele glazen vaas in de schuur of op zolder staan. Zo een die je eigenlijk al lang niet meer hebt gebruikt. Die vaas heeft bij deze dan een nieuwe functie gekregen! Ook kun je een (afsluitbare) glazen pot zoals een weckpot gebruiken. Je kiest zelf het formaat want je richt het terrarium tuintje helemaal in zoals jij wilt. Een andere originele variant is het gebruiken van een breed glas, zoals een whiskyglas. Of een hip Picardieglas. Deze zijn bijvoorbeeld bij de HEMA verkrijgbaar.
Het stappenplan
Heb je die fles, vaas of dat glas in de pocket? Mooi. Dan is het enige wat je verder nog nodig hebt wat mos, potgrond, grind en enkele plantjes. Wat je als eerste doet, is de bodem bedekken met een laagje grind en daar bovenop de potgrond. Dit hoeft niet egaal te worden. Je wilt juist een speels tuintje creëeren en dat doe je het beste door middel van hoogteverschillen. Daarna plant je de plantjes een voor een voorzichtig in de grond. Het mos scheur je in stukjes. Je bedekt de grond hier helemaal mee, dat geeft het mooiste effect.
Versiering aanbrengen
In principe is een een terrarium tuintje van zichzelf al mooi genoeg en heeft het verder geen aankleding of versiering nodig. Ben jij een echte creatieveling en kun je het niet laten om toch nog iets toe te voegen? Probeer dan in elk geval om het simpel te houden. Zo is een mooi lint om de vaas, of een decoratieve houten wasknijper met een figuurtje al meer dan genoeg. De zelfgemaakte tuintjes zijn trouwens ook heel leuk om weg te geven. Het is namelijk echt een persoonlijk cadeau. Je kunt het tuintje personaliseren met iemands naam of geboortedatum.
Hoe verzorg je het minituintje?
Een minituintje heeft behalve af en toe wat water geen andere verzorging nodig. Zorg er wel voor dat je plantjes met dezelfde waterbehoefte koopt. In zo een kleine omgeving is dat belangrijk. Houd er ook rekening mee dat je je glazen minituintje niet op een plek in de volle zon zet. Het glas vergroot de werking van het zonlicht en dus kan het voor de plantjes al gauw veel te warm worden in hun glazen huisje. En last but not least: zorg ervoor dat de pot, vaas of het glas goed is schoongemaakt voordat je hem in gebruik neemt.