Maak je sla aantrekkelijk!

door Kelly op 't Hoog
Maak je sla aantrekkelijk

Twee ons groente en twee keer fruit, zo luidt al jarenlang het streven. Een af en toe best moeilijk streven. Want alhoewel we weten dat het allemaal heel gezond voor ons is, gaat dat bakje groen soms toch echt vervelen. Gelukkig bestaan er meer dan genoeg manieren om zo een portie vitamines en mineralen wat aantrekkelijker te maken. Met behulp van sladressing bijvoorbeeld. En daarom zetten wij een aantal van onze favoriete dressings voor jou op een rijtje. Zodat verantwoord eten nog een stukje makkelijker wordt. En dan bedoelen we natuurlijk niet de kant-en-klare varianten uit de supermarkt.

Kant-en-klaar? De prullenbak in!

Want die zitten boordevol smaak ook nog eens net zo vol met allerlei toegevoegde stoffen. En alles wat kunstmatig is kun je het beste maar zo min mogelijk proberen te gebruiken. Bovendien barsten ze vaak ook van de glucosesiroop. En daardoor lepel je soms een ‘lekkere frisse’ dressing naar binnen die stiekem net zo slecht is als fastfood. En daaarom luidt de oplossing dus……? Juist. Zelf de keuken induiken en in een handomdraai de lekkerste én gezondste dressings maken. Je zult zien dat ze qua smaak de voorverpakte varianten glansrijk verslaan.

De klassieker: Caesardressing

De Italiaan Caesar Cardini heeft de Caesarsalade eigenlijk geheel per ongeluk uitgevonden. De restauranteigenaar gooide wat ingrediënten bij elkaar die hij op dat moment voorhanden had. Meer spullen had hij op dat moment niet. Toen zijn gasten terugkwamen en naar de salade vroegen, was een klassieker geboren. De dressing bestaat tegenwoordig in veel verschillende varianten. Met ansjovisfilets is ‘ie wel heel erg lekker! Wat heb je nodig: 120 milliliter olijfolie, twee theelepels mosterd, één eetlepel citroensap, één eidooier, twee teentjes knoflook en twee ansjovisfilets (allebei fijngeperst), peper en zout. Eventueel kun je er nog wat Parmezaanse kaas doorheen doen.

Een pittige twist: vinaigrette

Ook vinaigrette kun je een klassieker noemen. Voor deze dressing meng je olijfolie met wijnazijn. Dat doe je altijd in een verhouding van drie op één. Je gebruikt dus bijvoorbeeld drie eetlepels olijfolie en één eetlepel wijnazijn. Dat is de basis. Daarna kun je de dressing helemaal naar eigen smaak verfijnen. Een populair recept is de vinaigrette met mosterd. Aan de basis voeg je nog een theelepel mosterd toe, evenals wat peper en zout naar smaak. Ook kun je in plaats van mosterd kiezen voor knoflook of honing. Honing geeft je vinaigrette een wat zachtere smaak.

Een frisse yoghurtdressing

Ook met een lekkere, frisse yoghurtdressing kun je goed uit de voeten. Yoghurt is goed met verschillende smaken te combineren en geeft je salade (of gerecht) een wat zachtere twist. Je gebruikt voor de basis niet alleen yoghurt, maar wederom ook olijfolie. De koudgeperste, extra vierge variant welteverstaan. Dat geldt eigenlijk voor alle dressings. Wat heb je voor de basis nodig? Een eetlepel olijfolie, een eetlepel citroensap, 100 milliliter (volle) yoghurt en zout en peper naar smaak. Vervolgens kun je ook hier weer eindeloos mee combineren en experimenteren! Denk aan honing en verse kruiden zoals bieslook en peterselie.

You may also like