Na een lange werk- of studiedag draai je de sleutel in het slot van de voordeur. Eindelijk. Het liefst zou je meteen op de bank neerploffen, maar dat zit er nog even niet in. De hond moet worden uitgelaten, er moeten boodschappen worden gedaan, je hebt zometeen een etentje of nog wat dingen voor te bereiden voor morgen. Anno 2018 is het steeds moeilijker om een beetje tijd voor jezelf te vinden. Toch is het belangrijk dat je dat voor jezelf claimt, hoe lastig dat soms ook is. Hoe? Dat lees je hier.
Zet je telefoon uit
Een mobiele telefoon, je zou tegenwoordig niet meer zonder kunnen. ‘Hoe deden ze dat vroeger in hemelsnaam?’ vraag je jezelf wel eens af. Maar de keerzijde van de telefoon is dat iedereen jou op elk moment kan bereiken. Of dat nou je vrienden zijn, je familie of je werkgever. ’Even helemaal neits hoeven’ betekent dus ook even geen telefoontjes of appjes beantwoorden. Las voor jezelf elke dag zo een moment in. Bijvoorbeeld tijdens het koken en het avondeten. Of als je met je lover op de bank een film zit te kijken.
Plan je ik-tijd
Hartstikke leuk al die borrels met collega’s en meidenavondjes met je vriendinnen. Sociale activiteiten zijn absoluut van belang voor onze gezondheid. Maar honderd procent ontspannen doe je er uiteindelijk niet. Las daarom elke week een avond in die alleen voor jou is. Wat je doet moet je helemaal zelf weten. Het doel is duidelijk: tijd hebben om alle dagelijkse dingen en problemen te overdenken én je hoofd even helemaal leeg te kunnen maken. Je zult zien dat je de batterij daarmee enorm oplaadt. En vervolgens ook weer meer energie hebt voor de dingen die de dagen daarna op je pad komen.
Ga naar buiten
Natuurlijk, jouw huis is een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn. Soms is niets fijner dan met een rommelige knot op je hoofd in je pyjama rond te lopen. Maar wist je dat het goed is om er soms ook even uit te gaan? De natuur heeft een enorm positieve invloed op ons welzijn. Je geniet er van de rust, geuren en kleuren en ademt ook nog eens verse zuurstof in. Woon je dicht bij het strand of het bos? Grijp dan je kans! Heb je dat geluk niet, zoek dan een mooi park op.
Laat dingen gaan
Laat de dingen gaan waar je geen invloed op hebt. Piekeren over dingen die je niet kunt sturen is zonde van je tijd en trekt een wissel op je psychologische én lichamelijke gezondheid. Natuurlijk is loslaten makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel een essentieel onderdeel van het proces van ontspannen. Een opgeruimd hoofd staat aan de basis van gezondheid en veerkracht. Betrap je jezelf weer eens op het piekeren? Zeg dan hardop ‘stop’ tegen jezelf en probeer de gedachte te vervangen door een positieve gedachte. Jezelf hierin trainen heeft op den duur zeker effect.