Plop zei de kurk!

door Scott
Plop zei de kurk

Of ‘floenk!’ Of rinkeldekinkel omdat je verkeert mikte. Zo zal een feestje al gauw in een knalfuif veranderen. Maar wat is nou de beste manier om een fles open te krijgen?

Het is helemaal aan jou om dat te bepalen. Je wilt het natuurlijk ‘t liefst in stijl kunnen doen. Dat betekent dus geen brokken maken en het idee geven dat je weet waar je je mee bezig houdt. En bovendien moet ook de smaak van je wijn behouden blijven! En vergeet niet dat de bubbels niet direct de fles uit moeten vliegen zodra de kurk er eenmaal af is. Om je van dit alles zeker te stellen, hebben we een aantal handige tips voor je samengesteld. Wanneer je het een niet bij de hand hebt, kun je je nog altijd beroepen op een andere methode.

Kelnersmes

Wil je de indruk wekken dat je alles weet van wijn en kunnen serveren met souplesse? Dan zul je voor het schenken altijd een kelnersmes bij de hand moeten hebben. Het lemmet daarvan gebruik je voornamelijk om het folie weg te snijden tot onder de rand van de hals. Dit is belangrijk, aangezien de wijn anders deze beschermlaag raakt tijdens het inschenken. Dat is niet bevorderlijk voor de smaak, dus moet je zorgen dat het druivennat ruim baan heeft.

Draai de trekker in de kurk totdat die nog maar één slag verder kan. Ga je verder, dan loop je de kans dat je de wijn besprenkelt met brokjes kurk. Blijft de trekker te hoog zitten, dan kan de kurk afbreken terwijl je de fles openmaakt. Weet wat je doet!

Plaats de eerste richel van de hefboomarm aan de hals van de fles en beweeg de kurk omhoog. De echte kenner laat die er nog even in zitten en verwijdert de trekker. Vervolgens haalt hij/zij de kurk er met zijn of haar vingers uit en biedt die ter controle aan aan het reukorgaan van degene die de wijn wil drinken.

Klauwhamer en spijkers

Maak je daverende bijeenkomst nog spectaculairder door een efficiënt trucje uit te voeren! Al wat je hiervoor nodig hebt is, zoals hierboven al te lezen staat, een klauwhamer en wat spijkers. EN ja, de fles blijft heel. Zolang je ‘t goed doet.

Uiteraard moet je eerst van het folie af en begin je één voor één de lange spijkers in de kurk te tikken. Zorg dat er wel wat ruimte tussen de koppen overblijft. Wip vervolgens met de klauwhamer iedere spijker eruit, waarna de kurk stukje bij beetje mee komt. En dan trek je ‘m er met je vingers uit.

Zit je plotseling zonder kurkentrekker maar heb je wel een schuur vol gereedschap? Dan kun je toch veilig – en spectaculair – je fles openen!

Lekker laten zitten

Maar dan komt er toch niks uit? Nou, normaal niet nee. Maar wanneer je een Coravin systeem gebruikt wel! Er zit namelijk een holle naald aan het apparaat bevestigd die door de kurk wordt gedrukt. Hier gaat argongas doorheen, wat druk in de fles teweegbrengt. Daarna kun je doodeenvoudig je wijn uit het apparaat – waar de fles nog aan vast zit – schenken. Je voorkomt dat zuurstof zich met de wijn gaat bemoeien en de smaak ervan beïnvloedt. Zo kun je de fles wijn ook gewoon terug zetten zodra die nog niet helemaal leeg is Tenzij het te gezellig wordt, uiteraard…

You may also like