Reizen naar Kenia – oog voor de Masai cultuur

door Mike

Kenia, daar ga je natuurlijk naar toe om er een safari te doen. Dat klopt ook, van alle Afrikaanse landen behoort Kenia absoluut tot de top om kennis te maken met wilde dieren als de leeuw en de olifant. Safari is er toeristisch van groot belang. Reizen naar Kenia kun je daarnaast ook doen om een intrigerende cultuur van dichtbij te bekijken, de Masai cultuur. Het geld dat je binnen deze gemeenschap toeristisch uitgeeft, wordt dankbaar in gemeenschapsprojecten gestoken, zoals onderwijs en gezondheidszorg. Zo draagt toerisme zelfs bij aan het cultuurbehoud van de Masai. En heb jij voor thuis bijzondere cadeautjes gekocht zoals handgemaakte sieraden of kunstwerken die door de Masai werden gemaakt.

Reizen naar Kenia om kennis te maken met de Masai

Kleding en sieraden, dat zijn de twee zaken waar de Masai echt bekend om staan. Daarmee drukken ze dan ook hun culturele identiteit uit. De Masai mannen hullen zich in traditionele rode gewaden. Vrouwen hanteren veel kleurrijkere kleding en dragen opmerkelijke kralenkettingen. Het leidt tot menig mooi plaatje voor de fotograaf. Vooral die sieraden zijn interessant. Ze zijn gemaakt van kralen en leer en lenen zich goed als souvenir.

Danstradities

Onderdeel van de cultuur van de Masai zijn vooral dans en muziek. Dit zijn artistieke uitdrukkingen die je moet hebben meegemaakt. De Sprongdans (Adumu) behoort tot een van de meest opvallende dansen, uitgevoerd door mannen. Ze vormen dan een cirkel en springen ritmisch omhoog waarbij ze hun lichamen in de lucht krommen voor ze terug landen op de grond. De hoogte van de sprong zegt iets over de vitaliteit van de mannen. Er is ook een vrouwelijke dans, de Kilo. Deze is heel ritmisch en sierlijk waarbij de vrouwen zwaaien met hun rokken en vloeiende bewegingen maken. De Krijgersdans (Enkipaata) is ook een fenomeen. Zo wordt dansend de overgang naar volwassenheid gevierd. Kenmerkend zijn de snelle voetbewegingen en accessoires zoals speren en schilden. 

Muzikale momenten

Ook muzikaal is het genieten geblazen als je als toerist de cultuur van de Masai verkent. Zang en liederen verwijzen naar oude verhalen en tradities. Een van de muziekinstrumenten die vaak gebruikt wordt, is een soort fluit gemaakt van koeienhoorn, de oluronyoki. Ook een bepaald type ratel, de olonong’ot, wordt veel benut en dan voor de ritmische percussie.

Reizen naar Kenia en belanden in een bijzonder dorp

Een echte ervaring is het bezoeken van een Masai dorp. Dit is de kans om inzicht te krijgen in het dagelijkse leven van de Masai gemeenschap. Het hart van zo’n dorp is de kraal (enkang), een omheinde ruimte die tegelijk veestal is en bescherming biedt tegen wilde dieren. De kraal bestaat vaak uit een ring van gedroogde doornstruiken, stenen en takken.

De huizen zijn meestal gebouwd in een traditionele stijl. Het zijn eigenlijk tijdelijke koepelconstructies die snel kunnen worden gebouwd en afgebroken. Zo geven de huizen al aan dat de Masai er eigenlijk een nomadische levensstijl op nahouden. De kern is een frame van dunne takken die dan besmeerd wordt met een mengsel van koeienmest en modder; zo ontstaat er een solide en ook isolerende laag. Reizen naar Kenia is meer dan de moeite waard dus, alleen al om de bijzondere Masai cultuur.

You may also like