Smullen: baba uit Italië

door Fashionlovers

De Italiaanse baba is een dessert om je vingers bij af te likken! Baba staat vooral bekend als dé zoetigheid van Napels. In 1836 werd hij al voor het eerst beschreven in Napolitaanse kookboeken. En sindsdien is het altijd een succes gebleven. Als je zelf ooit in Zuid-Italië bent geweest, heb je de baba misschien wel in de vitrines van de vele bakkerijen zien liggen. Met zijn gekke champignonvorm ziet hij er al anders uit dan alle andere toetjes. Lees hier hoe je deze zoetigheid zelf maakt.

Wat heb je nodig?

Baba is een alcoholhoudend dessert. Traditioneel wordt het met rum of met limoncello gemaakt. Dit recept is met rum. Voor het cakeje zelf heb je niet zo heel veel nodig. Voor tien cakejes moet je rekenen op: 200 gram bloem en 4 gram gedroogde gist, 5 eieren, 70 gram boter, een flinke theelepel honing en een heel klein beetje zout. Om de typische champignonachtige vorm na te bootsen, maak je gebruik van een bakvorm voor minimuffins.

Voor de siroop

Maar daarmee is het cakeje nog niet af! Na het bakken mogen ze namelijk nog even in een heerlijk zoete siroop zwemmen. Voor de siroop heb je nodig: een vanillestokje, een citroen en een sinaasappel, 250 gram suiker, 250 gram water en 100 milliliter rum. Je raadt het al, een echte caloriebom dus! Niet zo gek, want Italianen zijn echte zoetekauwen en kijken niet op een grammetje suiker meer of minder. Af en toe mag je jezelf namelijk best eens verwennen!

Aan de slag!

Je start met het gist. Dat los je op in drie eetlepels water. Daarna meng je het goed met de boter, honing, bloem en zout. Pas als het een mooi geheel is, ga je verder met het één voor één toevoegen van de eieren. En daarmee is het deeg al klaar! Na ongeveer een half uurtje in een oven van 200 graden zijn ze klaar. Let op: de baktijd kan per oven verschillen. Houd dus goed in de gaten wanneer de baba’s rijzen. Ze moeten goudbruin worden.

Badje van siroop

Daarna is het tijd voor de siroop. Je doet alle ingrediënten voor de siroop simpelweg in een steelpannetje. Het vanillestokje doe je er niet in zijn geheel in, maar het merg schraap je eruit. Je brengt alle ingrediënten langzaam aan de kook en wacht tot de suiker oplost. Als dat is gebeurd, haal je de pan van het vuur en voeg je de rum toe. De warme cakejes mogen nu hun duik maken in de zoete siroop. Geef ze even de tijd om het goedje helemaal op te nemen. Jammie!

Smullen baba uit Italië

De finishing touch

Baba is een heerlijk cakeje, maar traditiegetrouw moet je hem wel ergens mee combineren. Italianen dopen hem vaak in yoghurt van verschillende smaken. Om er een Hollands tintje aan te geven kun je de baba ook combineren met vanillevla. De smaken combineren echt perfect! Het geheel maak je af met wat siroop (rode bessen bijvoorbeeld) en eventueel slagroom. In de zomer is het leuk om er ook nog wat kleurrijk zomerfruit aan toe te voegen. Eet smakelijk!

You may also like