Voordelen van stoffen zoals nylon

door Kelly op 't Hoog

Als een kledingstuk volledig is gemaakt van een natuurlijke stof als katoen of wol wordt dat in de reclame vaak breed uitgemeten. Ook de voordelen van de natuurlijke stof worden dan benadrukt. De nadelen moet je zelf dan maar opzoeken. Als het om kleding gaat zal je nergens lezen dat het is gemaakt van 100% chemische nylon. Een dergelijk kledingstuk zou namelijk niet prettig zitten. Nylon wordt bijna altijd gecombineerd met katoen voor een goed resultaat.

Waar komt nylon vandaan?

Nylon is een chemische verbinding die in de vorige eeuw werd ontdekt door Dupont. Het was de bedoeling om een stof te ontwikkelen die zoveel mogelijk leek op zijde omdat natuurlijke zijde te schaats en duur werd voor kleding van alledag. In het zelfde proces werden ook elastaan en lycra ontdekt. Nylon wordt ook gebruikt voor zaken als een klimtouw of een kunstgewricht, maar de belangrijkste toepassing is toch kleding. De stof wordt al sinds 1938 gebruikt in diverse soorten kleding. De voordelen van nylon voor de productie vind je hieronder.

Wat zijn de voordelen van nylon?

1. Goedkoop

Ook dat mag natuurlijk worden vermeld. Nylon is goedkoop te produceren en dat betekent dat een kledingstuk met een nylon bestanddeel goedkoper kan zijn dan 100% katoen of wol. Maar het goedkoop zijn is niet de belangrijkste reden voor het gebruik.

2. Sterk

Nylon is een sterke vezel en zal niet snel scheuren of kapot gaan. Een kledingstuk met nylon gaat lang mee en blijft langer mooi dat een item met uitsluitend natuurlijke stoffen.

3. Bijna strijkvrij

Als je niet van strijken houdt, weet je dat een kledingstuk van bijvoorbeeld 100% katoen een flinke klus oplevert om het goed te strijken. Een katoenen overhemd kreukt enorm in de was en het kost bijzonder veel tijd om die er weer uit te krijgen. Stoffen met nylon hebben veel meer elasticiteit en komen vrijwel kreukvrij uit de was. Een groot voordeel als je tijd wil besparen.

4. Goede pasvorm

De vezel van nylon is stabiel en dat houdt in dat de pasvorm lange tijd goed blijft. Waar natuurlijke vezels onder invloed van water, licht en warmte kunnen vervormen en dan vreemde vormen kunnen aannemen, gebeurt dat niet met een combinatie met nylon. Een groot voordeel als jij prijs stelt op een fijne pasvorm.

5. Kleurvast

Nylon kan behoorlijk veel hitte verdragen. Waar shirts of andere kledingstukken na een aantal wasbeurten vager worden als ze niet van nylon worden gemaakt, zie je het verschil meteen met een shirt dat nylon bevat. Ook wat betreft kleur kan je nylon derhalve langer dragen als je de kleur wilt blijven zien.

6. Neemt weinig vocht op

Een kledingstuk met nylon bestanddeel neemt minder vocht op en is ook weer sneller droog. Dat is een voordeel bij het wassen. Het kan echter een nadeel zijn bij hevig transpireren bijvoorbeeld aj je gaat sporten. Dan neemt de stof minder vocht op en dat kan onprettig voelen. Het is dus wel van belang om na te denken wanneer je kleding met nylon gaat dragen.

You may also like