Zelf ijs maken

door Kelly op 't Hoog
Zelf ijs maken

Een aantal jaar geleden was hij er ineens: de ijsmachine. Binnen een handomdraai kon ook jij in je keuken de lekkerste ijssoorten tevoorschijn toveren. Nu die hype grotendeels is verdwenen, is het tijd om eens te ontdekken wat je zonder zo een machine kunt. En wat blijkt? Je kunt wel duizend-en-één kanten op. Ijs is hartstikke leuk om in de warme zomermaanden te maken, maar eigenlijk kan het het hele jaar door. Tover in de winter bijvoorbeeld eens een nagerecht van ijs op tafel! Je gasten zullen ervan smullen. In dit blog vind je de basisrecepten voor verschillende soorten ijs.

Roomijs

Zonder een ijsmachine is het maken van roomijs wel wat arbeidsintensiever. Een machine vriest én mengt de producten namelijk. En in een vriezer gebeurt dat laatste natuurlijk niet. Dat betekent dat je de bak met ijs zelf regelmatig uit de vriezer moet halen en goed door moet roeren. Geen probleem, maar wel iets meer werk. Wat heb je nodig voor de basis van roomijs? 250 milliliter volle melk en 250 milliliter volle slagroom, 75 gram witte basterdsuiker en vier eidooiers (van grote eieren). Gebruik voor de melk en slagroom geen light-varianten, daarmee zal je roomijs niet goed lukken.

Sorbetijs: de frisse variant

Ook kun je natuurlijk sorbetijs maken. Het grote verschil met roomijs is, dat je hierbij helemaal geen zuivel gebruikt. De melk en slagroom kun je dus in je koelkast laten staan. In plaats daarvan gebruik je water voor de basis. Water en fruit hebben bij sorbetijs een verhouding van één op twee. Als je een liter ijs wilt maken, gebruik je daarvoor 250 milliliter water en 500 gram fruit. Daar voeg je dan nog eens 125 gram suiker aan toe. De suiker en het water verwarm je samen tot een siroop. Het fruit pureer je.

Waterijsjes: favoriet van jong en oud

En dan de oude vertrouwde waterijsjes. Als kind kon je er waarschijnlijk al geen genoeg van krijgen tijdens de zomerse dagen. Maar ook onder volwassenen blijven ze onverminderd geliefd! Je kunt leuke ‘houders’ voor waterijsjes bij verschillende winkels zoals Xenos en Action kopen. Maar je kunt ook net zo makkelijk lege Danoontje cups gebruiken. In elk geval, de basis kent geen standaard regels zoals roomijs en sorbetijs dat wel hebben. Je kunt zelf spelen met de verhouding van water, stukjes fruit en gepureerd fruit. Ijsjes maken voor volwassenen? Voeg dan eens een scheutje gin toe!

Choco-caramel ijs

Nu je weet hoe je de basis van verschillende soorten ijs maakt, kun je je fantasie de vrije loop laten en gaan experimenteren! Maar dat betekent natuurlijk niet dat we je niet van een van onze topfavorieten niet met je delen: chocolade-ijs met salted caramel! Hiervoor verwarm je de slagroom met de chocola en meng je het daarna met de melk. Voor salted caramel heb je suiker, water, slagroom, zeezout en roomboter nodig. Op internet kun je recepten vinden met verschillende verhoudingen. Zo kies je het recept uit dat het meest bij jouw voorkeuren past. Succes gegarandeerd!

You may also like