Zelf onderzetters maken

door Kelly op 't Hoog
Zelf onderzetters maken

Soms is het leuk om je spullen in huis een beetje te personaliseren. Iedereen koopt tegenwoordig van alles en nog wat bij de gevestigde ketens en daardoor is originaliteit soms ver te zoeken. Natuurlijk kun je je er wel door laten inspireren! Dat deden wij ook bij het maken van onze eigen onderzetters. Onderzetters gebruik je doorgaans elke dag en daarom is het extra leuk om er een persoonlijke touch aan te geven. Je kunt werken met verschillende materialen, zoals steen, kurk, foto’s en vilt. Ga aan de slag en verras jezelf én anderen met de meest originele onderzetters!

Houten onderzetters met foto’s

We beginnen wel meteen met de lastigste variant. Alhoewel lastig ook maar een relatief begrip is in dit geval. Voor deze onderzetters heb je dunne ‘plakjes’ hout nodig. Je vindt ze bij het tuincentrum of de bouwmarkt. De foto die je erop wilt hebben, print je uit op gewoon papier. Zorg wel dat zijn formaat is aangepast op dat van de onderzetter. Je knipt de foto uit en besmeert hem aan de voorkant met gel medium. Vervolgens plak je hem met de besmeerde kant, dus ondersteboven, op het hout en druk je het stevig aan.

Eventjes geduld

Na een dag drogen maak je het papier nat en dep je het er met een spons vanaf. Je ziet dat de foto nu op het hout is afgebeeld. Het enige wat je nog moet doen, is je onderzetter (nadat hij weer gedroogd is) inspuiten met waterafstotende lak. Behalve dat deze lak de foto beschermt, geeft hij hem ook nog eens een mooi glanzend uiterlijk. Je kunt een set maken met steeds dezelfde foto, maar misschien is het wel nog leuker om verschillende foto’s te gebruiken. Het hoeven natuurlijk ook niet altijd foto’s te zijn, andere plaatjes kunnen ook.

Onderzetters met een boodschap

Ook zo gek op decoratie met teksten? Je hebt er niet veel voor nodig: een vierkanten kurken onderzetter, Scrabble letters, een Stanleymes of ander scherp mes, lijm en waterafstotende lak. Met de Scrabble letters maak je leuke, korte woorden voor op je onderzetter. Denk aan ‘wine’, ‘fun’ of ‘love’ bijvoorbeeld. Ook kun je korte namen op de onderzetter plakken. Met het mes snijd je vervolgens het kurk op maat. Daarna zet je je nieuwe onderzetter een tijdje onder een zwaar voorwerp zodat de lijm goed zijn werk kan doen. De lak spuit je er pas daarna overheen.

Aan de slag met vilt

Voor wat vilten onderzetters is alleen een kort bezoekje aan de hobbyshop nodig om aan de slag te kunnen gaan. En oh ja, een stofschaar maakt het proces ook wat eenvoudiger dan een gewone schaar. Heb je deze in huis, dan is meer niet nodig. Makkelijker dan een onderzetter van vilt kan haast niet! Op internet zijn er verschillende sjablonen te vinden. Wil je een grotere onderzetter, bijvoorbeeld voor een pan of ovenschaal? Plak dan alle losse vormpjes (bijvoorbeeld drie- of zeshoeken) strak tegen elkaar aan op een dun stuk kurk. Gebruik hierbij verschillende kleuren.

You may also like