Zó houd je het lijnen vol

door Kelly op 't Hoog
Zó houd je het lijnen vol

Onderzoek wijst uit dat de gemiddelde vrouw die op dieet gaat, dat een maand volhoudt. Daarna gooit ze de handdoek in de ring. Stress, vakanties of er gewoon even helemaal klaar mee zijn, dat zijn de voornaamste oorzaken. Lijnen doet natuurlijk een behoorlijk beroep op je doorzettingsvermogen, niet zo gek dus dat je af en toe even zwicht. Toch bestaan er verschillende manieren om jou te helpen je dieet vol te houden. Manieren waarvan je soms juist verwacht dat ze een tegengesteld effect zouden hebben. In dit blog lees je waarom.

Wees niet te streng voor jezelf

Honger jezelf niet uit. Diëten waarbij je ’s avonds een bakje magere kwark mag eten en tussendoor op een rauw worteltje mag kauwen, zijn niet meer van deze tijd. Uiteindelijk werkt deze methode alleen maar averechts. Niet te streng voor jezelf zijn betekent ook realistische doelen stellen. Ben jij de afgelopen jaren langzaam maar zeker van een voorheen stabiele maat 40 naar maat 42 gegaan? Streef er dan niet naar om maatje 34 te bereiken. Het voornaamste doel dat je moet stellen, is teruggaan naar je oude gewicht.

Schrap niet teveel koolhydraten

Brood en pasta definitief uit je dagelijks eetpatroon schrappen is een nogal rigoreuze beslissing. Deze producten worden vaak gezien als dikmakers, maar de waarheid is dat je lichaam niet zonder koolhydraten kan. Je brengt het zelfs schade toe als je stopt met het eten van koolhydraten. Doe dit schrappen daarom dan ook met de grootste voorzichtigheid. Wat je beter kunt doen, is deze zogenaamde ‘snelle’ koolhydraten vervangen voor de langzame varianten zoals quinoa en zoete aardappel.

Cheat days

Omdat een dieet zo lastig is vol te houden, ligt het toegeven aan verleidingen constant op de loer. Als je al eens op dieet bent geweest, weet je maar al te goed dat je dan behoorlijk los kunt gaan. Daar kun je achteraf behoorlijke spijt van krijgen. Daarom kun je beter een dag inplannen waarop je wat meer mag dan normaal. Omdat je echt kunt uitkijken naar dit soor dagen, houd je je dieet een stuk beter vol.

Geniet, maar cheat met mate

Misschien overbodig om te zeggen, maar een cheat day betekent niet dat je een halve bak ijs, een reep chocola en zak chips weg zou moeten werken. Met zo een enorme hoeveelheid calorieën is al je harde werk van tenminste de laatste week teniet gedaan. Net zoals dat je met mate moet diëten, moet je ook tijdens een cheat day niet uitschieten. Eten bij de McDonald’s of genieten van een versgebakken gevulde koek zijn daarentegen wel oké.

Ontbijt!

Mensen die op dieet zijn, denken nogal eens er baat bij te hebben om een maaltijd over te slaan. Vooral het ontbijt moet er nogal eens aan geloven. Helemaal fout! Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Doe jezelf een plezier en maak met een gezond ontbijt je lichaam ‘wakker’. Met andere woorden: ontbijten brengt je stofwisseling op gang. En daar plukt je lichaam de rest van de dag de vruchten van. Drink ’s ochtends ook voldoende water.

You may also like