Je kent het wel. Je trekt je kledingkast open en telt minstens vijf items waar het kaartje nog aan bungelt. Triest lijken ze je aan te kijken, alsof ze hopen ooit nog eens wat daglicht te mogen bewonderen. Eigenlijk heb jij er ook behoorlijk spijt van. Maar dan voornamelijk om financiële redenen. Als je al het geld bij elkaar optelt dat je de afgelopen jaren aan uiteindelijk nutteloze items hebt besteed, had je misschien wel een mooie vakantie kunnen boeken. Toch lijk je er elke keer weer in te trappen. Hoe help je jezelf voorkomen om impulsieve aankopen te doen?
Maak een ‘boodschappenlijstje’
Want ja, impulsiviteit lijkt vaak toch wel de beslissende factor te zijn. Vooral gedurende de uitverkoop wil je er nogal eens aan toegeven. Misschien heb jij er ook wel last van: tijdens de uitverkoop kom jij altijd wel thuis met een nieuw kledingstuk. Ook als dat niet de bedoeling was. Omdat het blijkbaar dus een vaststaand feit is dat we in die periode graag geld uitgeven, kun je dat dus maar beter doen aan dingen die je echt nodig hebt. Duik voor je de stad in gaat eerst eens in je kledingkast en schrijf benodigdheden op een lijstje.
Bepaal je budget
Bepaal je budget
Behalve dat je een lijstje opstelt, is het ook slim om met jezelf af te spreken hoeveel je uit mag geven. Doe dat dan ook voor je de deur uitgaat. Zet op een rijtje wat er maandelijks bij je binnenkomt, welke uitgaven er nog komen en wat je dus overhoudt. Maak van het bedrag dat je overhoudt niet meteen je gehele shopping budget. Je komt elke maand weer voor onverwachte uitgaven te staan, klein of groot. Bouw dus een veilige marge in en ga daar tijdens het winkelen ook echt niet overheen.
Doe slimme aankopen
Heel leuk hoor, die knalroze blouse met ruches. Je weet al precies wanneer je hem gaat dragen: op dat personeelsfeestje volgende week vrijdag. En daarna? Tsja….. grote kans dat ook hij daarna weer diep in de kast verdwijnt. Zeker als je een enigszins beperkt budget hebt is het niet verstandig om dit soort opvallende of uitbundige kleding te kopen. Kies liever voor een blouse (of iets anders natuurlijk) die wat neutraler is en daardoor makkelijker te combineren met verschillende items. Zo draag je hem die vrijdag op dat personeelsfeestje, en in het weekend in combinatie met een spijkerbroek.
Kaartjes en bonnetjes
Met prijskaartjes afknippen en bonnetjes weggooien maak je thuis je aankoop dan echt definitief. Bewaar liever de bonnetjes van je aankopen. De retourtermijn is in sommige winkels zelfs wel een maand. En zo heb je dus genoeg tijd om je aankoop nog eens te overwegen. Dus heb je die roze blouse toch niet naar dat feestje aan durven trekken? En is hij dit weekend ook in je kast blijven hangen? Breng hem dan maar weer gauw terug naar waar hij vandaan komt. En dus moet je de prijskaartjes ook pas afknippen op het moment dat je iets daadwerkelijk aantrekt.