Zo zorg je voor sterke en gezonde nagels

door Kelly op 't Hoog
Zo zorg je voor sterke en gezonde nagels

Veel vrouwen laten hun nagels graag lang groeien, omdat dat door velen als teken van aantrekkelijkheid of vrouwelijkheid wordt beschouwd. Maar goed verzorgde nagels zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nog eens van belang. Nagels hebben namelijk als doel om de kwetsbare zenuwen in onze vingertoppen te beschermen. Het is dus om een tweede reden zinvol om af en toe eens wat extra aandacht aan je nagels te besteden. Hoe je dat het best kunt doen, lees je hier!

De beste manier van knippen en vijlen

Alhoewel vijlen altijd beter is dan knippen, kan het weleens zo zijn dat knippen de voorkeur verdient. Als er een flink stuk van je nagels af moet dus. Vóór het knippen kun je je nagels het best even weken. Zo worden ze zachter en splijten ze minder snel tijdens het knippen. Je nagels kun je het best recht afknippen, zo groeien ze daarna weer sterker. Vijlen doe je vervolgens altijd vanaf de zijkanten naar het midden van de nagel toe. Vijl in één beweging en niet heen en weer want ook dit kan splijten tot gevolg hebben.

Vitamines

Vitamine B8, ook wel biotine genoemd, is van essentieel belang voor jouw gezonde nagels. Het is dezelfde vitamine die ook je huid en je haar gezond houdt. Ook vitamine C is van belang. Deze verkrijg je voornamelijk uit groente en fruit. Je kent hem misschien als de vitamine die je in de winter inneemt om je weerstand te verhogen. Maar wat hij ook doet, is het bevorderen van de aanmaak van collageen. En dat is het stofje dat de groei van nagels bevordert. Behalve deze twee vitamines zijn ook voldoende zink en ijzer belangrijk voor het hebben van sterke en gezonde nagels.

Je dieet heeft invloed op je nagels

Oké, voldoende groente en fruit eten is van belang. Maar je kunt je dieet op nog meer vlakken aanpassen om gezonde nagels te bevorderen. Zet brood, vlees, vis en zuivel dus ook maar op je boodschappenlijstje. Ben je vegetarisch of veganistisch? Dan eet je in plaats daarvan veel noten en peulvruchten. Ook daar zitten veel eiwitten in. Behalve dat je met je dieet de gezondheid van je nagels kunt beïnvloeden, doe je dit ook met vocht. Water welteverstaan. Het drinken van voldoende water zorgt voor gehydrateerde nagels. En die scheuren veel minder snel.

Ga nagelbijten tegen

Het hoeft niet gezegd te worden dat nagelbijten funest is. Toch zijn er heel wat mensen die deze neiging niet kunnen bedwingen. Ben jij ook zo iemand? Probeer dat elke keer dat je de behoefte voelt, het kauwen op je nagels te vervangen door het kauwen op iets anders. Op pepermunt of een stukje kauwgom, bijvoorbeeld. Ook kun je je nagels preventief insmeren met het sap van de Aloë Vera plant. Dat mag dan wel een plant met hele gezonde eigenschappen zijn, de smaak van het sap vies. Je nagels in je mond stoppen wordt zo een stuk onaantrekkelijker.

You may also like